European Culinary Trophy, jubileum editie

Een veelbelovende naam voor een geweldige kookwedstrijd. Na een jaartje pauze was het strijdtoneel in 2018 weer open voor jonge, aanstormende talenten uit de keuken van de diverse (hotel) restaurants. Op zaterdag 27 januari 2018 opende de Kookfabriek in Amsterdam haar deuren voor de 5e editie van de European Culinary Trophy. FoodieonToer was erbij...

 

Als je houdt van lekker eten, energie krijgt van koken & bereidingswijze en vooral van veel vers food dan is de keuze niet zo lastig, toen ik de uitnodiging kreeg betrokken te zijn bij de 5e editie van de European Culinary Trophy. Dit kookevenement bestaat dit jaar vijf jaar en is in die tijd uitgegroeid van een evenement voor een bedrijfsuitje van de iHG Hotelgroup tot een heus en prestigieus kookevenement waar diverse keukenteams uit binnen- en buitenland aan mee doen. En niet alleen hotelteams, nee dit jaar was de inschrijving open voor ieder keukenteam dat de uitdaging aan wilde gaan.

Jaar op jaar probeert de organisatie van de European Culinary Trophy, ECT, te inspireren en de lat hoog te leggen voor de deelnemers met allerlei verplichte elementen. Ook dit jaar was het thema 'waste' weer opgenomen, waarbij er bewust gekookt moet worden. In de mysterie box zaten weer diverse producten van de ambassadeurs, waaronder Apetina kaasblokjes en Lurpak roomboter van Arla Foods, prachtige 'Pieterman' vis van De Kweker. Op de foodmarkt konden de teams een uur voorafgaand aan de wedstrijd hun inkopen doen. Hier stonden o.a. diverse groentes van Miedema, Maxivers en een ruime keuze aan diverse vleessoorten van Nice to Meat

Nadat de inkopen gedaan waren konden de teams zich voorbereiden op het samenstellen van het menu. Er moesten in totaal zes dishes gekookt worden per gang. Vier voor de gastentafels, een voor de fotograaf en een voor de jury. Alle gerechten werden op diverse punten beoordeeld door een zeer vakkundige jury. De jury onder leiding van Felix Wilbrink, bestond dit jaar onder meer uit Marcel de Leeuw, Onno Kokmeijer en Theo van Rensch.

                                        

 

Naast dat er gekookt werd, was dit ook een wedstrijd voor de bediening. Want die twee disciplines kun je niet meer los van elkaar zien. Beleving is tegenwoordig het toverwoord en daarbij is een goed samenspel tussen "witte en zwarte brigade" van cruciaal belang. Niet alleen werd er gekeken hoe men de tafels indekt, maar ook de hospitality en gastbenadering speelden hierin een belangrijke rol. Aan de restaurant brigade o.a. de belangrijke taak de wijnen te selecteren voor bij de gerechten. Ook was er een wijnkennis test met een blind tasting. Deze teams werden beoordeeld door een eveneens gerenommeerde jury, waaronder Casper Westerveld en Milton Verseput onder leiding van hospitality coach Maarten Wessels.

Nadat de teams gestart waren met de mise en place en de uiteindelijke bereiding van de gerechten, kwamen de gasten en relaties binnen. Als food liefhebber is dit een mooie opportunity om tussen de kookeilanden door te lopen, de chef's aan het werk te zien en te genieten van een hapje en een drankje (mede mogelijk gemaakt door de ambassadors) in het bar / lounge gedeelte. In de keukens heerste opperste concentratie om de verplichte 4 gangen lunch te bereiden. Bij het ene team iets meer stress en zweetdruppels dan bij de andere, maar enorm gaaf en inspirerend om deze talentvolle teams te zien koken.

Tegen 13 uur was het zover om naar het popup restaurant te gaan waar de tafels opgedekt waren voor de lunch. Ik had het geluk om aan te mogen schuiven bij het team van Intercontinental Amstel Hotel. De tafel mocht ik delen met een bekend gezelschap vanuit de food branche en na de kennismaking met mijn tafelgenoten werden we zeer vriendelijk welkom geheten door de gastheren. Het lunchmenu werd doorgenomen en de eerste wijn werd ingeschonken. Kort daarna kregen we de amuse geserveerd, een heerlijk bereide oester met een vleugje bloedsinaasappel gepresenteerd op een leistenen plateau, als verplicht onderdeel beschikbaar gesteld door van De Heeren Willems

 

                                           

 

Een zeer goed begin van de lunch. Terwijl de borden worden uitgehaald ontstaan mooie gesprekken aan tafel onder het genot van een glaasje wijn. Hoewel de lunch pas begonnen is, is deze nu al geslaagd. Niet lang daarna beginnen we echt met ons menu, waarbij de starter absoluut vegetarisch moest zijn als een van de verplichte onderdelen in de competitie. Wij krijgen een gekonfijt ei geserveerd met hazelnoot, artisjok en kleine Apetina kaasblokjes. Een prachtig gerecht begeleid met een licht mineralige witte wijn uit Nieuw Zeeland. 

De tussengang was de "Sting" vis bereid met prei, oester en botersaus. Een mooi plaatje om te zien, tikje zout, maar erg mooi zeker in combinatie met een licht zoete Zuid Afrikaanse Chardonnay uit Kaaimansgat. Het hoofdgerecht bestond uit prachtig zacht gegaard black angus beef, geserveerd met spruiten, sjalotjes en courgette. Hierbij werd een stevige rode wijn geschonken uit Spanje. De saus had persoonlijk van mij iets dikker mogen zijn, maar de combinatie tussen wijn en spijs was goed.


Ze zeggen vaak "Time flies..." maar dat is daadwerkelijk zo, na mooie conversaties aan tafel is het alweer tijd voor het dessert, een donkere chocolade mouse met amandelen, bloedsinaasappel en een kletskopje, begeleid door heerlijke witte dessertwijn. Nu ben ik zelf niet zo'n dessertliefhebber gewoonweg omdat vaak de teleurstelling er is na een prachtige menu. Daarom sla ik die vaak over en geef ik meer voorkeur aan nagenieten met een goed glas wijn. Een goed dessert maken is echt een vak apart, maar goed het is een verplicht onderdeel in deze competitie en leggen we de lat niet te hoog. Ik heb genoten van een goed menu samengesteld door de chef's, mijn complimenten daarvoor. Ook de wijnkeuze is hierop goed afgestemd, samen met het tafelgezelschap maakte dit een zeer geslaagde lunch.

Na afloop ging de jury in beraad waarna de prijsuitreiking plaats vond. Niet alleen kreeg het winnende team een prachtige bokaal, eeuwige roem, maar ook een cheque ter waarde van duizend euro. Helaas zat ik niet aan de winnende tafel, maar heeft het team van Crowne Plaza South terecht gewonnen. Van harte gefeliciteerd!

 

         
    

Organisatie van de ECT onwijs bedankt dat ik mocht aanschuiven tijdens de vijfde editie van dit prachtige evenement. Ik kijk uit naar volgend jaar voor de volgende editie van de European Culinary Trophy! #Foodieontoer

 

Fotoimpressie: