Travelspot Wijnregio Zuid Afrika

Wil je graag even meenemen in gedachten... sluit je ogen en denk aan wijnen en wijngebieden. Wat zijn dan de eerste gedachtes die bij je opkomen? Klassieke wijnen of juist de Nieuwe Wereld? In welk werelddeel zit je? Welke landen komen er bij je op?  Zo kwam bij mij Zuid Afrika snel op, begin dit jaar had ik de gelegenheid om het landgoed Steenberg te bezoeken. Het is een onvergetelijke reis geworden, alle ervaringen lees je in deze travel blog...

 

Na ruim elf uur vliegen vanaf Amsterdam komen we laat in de avond aan in Kaapstad. De shuttle van het wine estate staat al klaar en brengt ons naar onze accommodatie, het landgoed Steenberg. Iedereen staat al klaar om ons snel in te checken en naar de kamer te begeleiden. Ik ben verbaasd over de prettige hospitality van het personeel. Wat een heerlijk ontvangst na een lange en vermoeiende reis. Hoewel de keuken eigenlijk al dicht is kunnen we toch nog een klein plateau krijgen met lokale lekkernijen, uiteraard in combinatie met een heerlijke bubbel van eigen brouwerij.

Het wijnhuis Steenberg ligt in de wijnregio Constantia op een dertig minuten rijden vanaf Kaapstad. Het is de oudste geregistreerde wijngaard op de Kaap, uit 1682, ligt in de kom van de Tafelberg. Het hotel beschikt over 24 luxueuze accomodaties als historische suites, familiekamers en het originele Manor House. Het hotel beleefde zijn gloriedagen als favoriete stop-over voor reizigers naar de Kaap. Tegenwoordig is het de place to be voor onvergetelijke stopover met luxe, perfecte hospitality, een world class keuken en een award winning winery. De ideale plek om te genieten in een oase van rust.

De volgende ochtend worden we heerlijk wakker in een prachtige omgeving. We verblijven in in het oude Manor House. Het oude landhuis is een opvallend gebouw op het landgoed met karakteristieke gevel en hoge balkenplafonds is het een van de historische boerderijen van de Kaap. Het originele huis dateert uit de 17e eeuw en is provinciaal erfgoed. De Manor Suite in het huis combineert deze ouderwetse charme met moderne elegantie. De suite is sfeervol ingericht, een ruime slaapkamer en rondom de open haard een heerlijke privé lounge. 

Alle wijngaarden van Steenberg liggen rondom het hotel, wat tevens een prachtige ochtendwandeling oplevert. In deze wijngaarden staan cirrca 59.5 hectare aan wijnstokken, waarvan 70% wit is; Sauvignon Blanc en Semillion. De rode wijndruiven zijn Merlot, Cabernet Sauvignon en Shiraz. Steeberg Farm is een van de weinige in de Kaap regio die heeft geïnvesteerd in de rode Italiaanse variëteit Nebbiolo. Vanaf het begin werden hier ongeveer 2000 vaten geproduceerd, nu zijn dat er meer dan 40.000 met een maximale capaciteit van 70.000 vaten.

 

Goede restaurants op Steenberg. 

Het landgoed beschikt over twee top restaurants, BistroSixteen82 en restaurant Catharina's. 

BistroSixteen82, vernoemd naar het jaar waarin Steenberg is gevestigd, opende Bistro Sixteen82 voor het eerst haar deuren in 2009 en is sindsdien de tapas en bistro-achtige lieveling van de eetwereld. De bistro, een innovatieve en interactieve wijn- en voedselbestemming, grenst aan de wijnmakerij van Steenberg en loopt over in de omliggende inheemse tuinen met een terrasvormige eethoek die leidt tot reflecterende waterpartijen, die zich ontplooit in uitzicht op de prachtige stenen bergen en uitgestrekte wijnlanden.

Het Bistro Sixteen82-menu is een beleving op zich, er wordt gekookt rekeninghoudend met de seizoensproducten en vooral aangevuld met lokale producten.  Met ontbijt, lunch en laat-middag Tapas-menu's om uit te kiezen, biedt de Bistro een goede locatie om weg te dromen in een ultieme beleving. Het is internationaal erkend in de lijst van 20 beste wijnproducerende restaurants ter wereld door het gerenommeerde tijdschrift Wine Access uit Canada. Het heeft prominente vermeldingen in de Top 100 plaatsen van Fleur du Cap; Eet in Kaapstad; en EAT OUT's Beste Bistros-lijst.

  

Catharina's Restaurant in Steenberg is een eerbetoon aan de vrouw die het allemaal begon, de fascinerende en pittige Catharina Ras, die Steenberg in de 17e eeuw oprichtte. Dit restaurant neemt een blad uit het avontuurlijke boek van Catharina en serveert hedendaagse gerechten, waardoor gasten zich welkom voelen als ze genieten van de overvloed aan verse producten, die eenvoudig gekookt en mooi gepresenteerd zijn. Het menu draait om eenvoud en bevat alleen ingrediënten van de beste kwaliteit. De inrichting van Catharina's Restaurant verwijst naar het spannende leven van Catharina, terwijl designelementen zichzelf verweven tot een visueel verhaal - een lust voor het oog en de maag.

Een veelheid van origami zwanen slingeren aan het plafond. Deze cijfers dienen een symbolisch doel - zoals de originele naam van Steenberg Vineyards 'Swaaneweide' was - de voedingsplaats van zwanen. Het verhaal gaat dat Catharina Ras in 1682 de uitlopende gevleugelde ganzen van de Steenberg-streek voor zwanen verward had. Een enkele zwarte zwaan hangt aan het plafond en erkent zowel het verleden als de toekomst van Steenberg. De zwarte zwaan symboliseert Catharina Ras, die er in haar tijd echt uitzag als de eerste vrouwelijke landeigenaar in Afrika en een echte excentriekeling.  De bekroonde wijnkaart in het restaurant van Catharina bestaat uit meer dan 100 zorgvuldig geselecteerde Zuid-Afrikaanse wijnen en een klein, maar relevant internationaal aanbod. Ook Catharina's is bekroond met diverse awards, zo won het onder andere de American Express Platinum Award voor Fine Dining 2005-2015 en de Diner's Club Winelist Award - Diamond Awards 2009-2011.

 

Wine tank tasting:

Een unieke gelegenheid deed zich voor. In de periode dat we op het landgoed verbleven werden er diverse tank tastings georganiseerd. De nieuwe oogst van 2018 zat net in de tanks en dan nu al een proeverij, dat leek mij bijzonder om mee te maken. We worden ontvangen in Bistro Sixteen82 en gaan vanuit daar met een select gezelschap van tien personen de wijnkelders in. Omgeven door grote tanks en vaten krijgen we uitleg bij elke tank over de druif en wordt er wijn getapt. Nou ja wijn, wijn mag je het nog niet noemen. De druiven nog vers vol met sappen en suikers, sommige nog erg zoet en bij sommige is het fermentatie proces reeds begonnen. Hier is het alcohol percentage relatief hoog, maar wow wat een beleving om de 'journey van de druif' mee te maken tijdens het proces. Nadat we ongeveer acht glaasjes uit diverse tanks hebben geproefd sluiten we onze tasting af in de Bistro met een goed glas mousserende wijn en wat begeleidende bites.

 

Wat een unieke ervaringen op dit geweldige landgoed en Wine Farm Steenberg, kan deze locatie absoluut aanraden om te bezoeken. Morgen reizen we door naar Stellenbosch, Fransch Hoek en Paarl, daarover blog ik later meer.

#foodieontoer