Graag mag ik genieten van een goed glas Whisky. Elk jaar bezoek ik met een aantal vrienden het Whisky festival in Den Haag en daar ontstond het geweldige idee om een reis maken naar de Whisky gronden in Schotland. Uiteindelijk is dat de eerste keuze, maar ja het is een groot gebied dus waar begin je? Na veel inlezen, onderzoeken van mogelijkheden en vele glaasjes verder hebben we besloten om te kiezen voor de SpeySide te kiezen. Samen met onze gids en Whisky Connoisseur Wim Wamelink van Masterclass Bar gaan we ons 48 uur afsluiten in de wereld van Whisky...
Wim heeft ons goed geholpen bij het samenstellen van het programma. Hij heeft met onze input een mooie reis samengesteld. Na een goede planning en enkele weken wachten was het eindelijk zo ver. In alle vroegte werden we op Schiphol verwacht voor onze vlucht naar Edingburgh. Nog even een kop koffie en we kiezen het luchtruim. Na een korte hup zetten we voet op engelse bodem en zorgt Wim dat onze huur auto. Niet veel later komt hij voorrijden en dan kunnen we op weg naar de eerste Whisky huizen. Super exited als we zijn, zingen nog net geen liedje. Na een klein halfuurtje rijden, is het tijd voor onze eerste dram Whisky. Wim haalt een fles onder zijn autostoel vandaan en we toosten op een veelbelovende reis. Die whisky valt er heerlijk in en na enige tijd komen we aan bij onze eerste stop.. Blair Athol.
We volgen het pad en komen aan in The Mash Tun Bar. Een prachtige bar gemaakt van, ja ja je raadt het al, een Mash Tun. Voor het oog ziet dit er zeer indrukwekkend uit, al dat koper wat blinkt. Kijken we iets omhoog dan lachen ons daar diverse Whisky flessen tegemoet. We starten met een dram single malt Blair Athol 10 years om ons palet op te warmen.
Het valt mij op dat de Schotse mensen heel open zijn en graag een praatje aanknopen. Al snel zitten we gezellig over whisky te praten met whisky connoisseur Maria en krijgen we de vraag of we iets bijzonders willen proeven... Nou ehm... natuurlijk. Enigzins overdonderd door het aanbod schenkt Maria een Blair Athol single malt 23 year in. Een cask strenght (58,4%) whisky die in gelimiteerde oplage verkrijgbaar is, in totaal zijn er slechts 5514 flessen beschikbaar. Ik sluit mijn ogen en probeer de geuren uit het glas te absorberen om vervolgens een klein slokje te nemen en deze door mijn mond te laten gaan. Wauw, wat een heerlijke complexe whisky en wat een begin van de dag! De lat is gelegd, dit belooft wat voor de rest van de trip. Nog even een korte check in de shop. News travels fast, we worden meteen aangesproken over die 23 jarige whisky en of we belangstelling hebben. Dat doen ze goed, echter vierhonderd pond is wel een stevige impuls aankoop. Ook krijgen we het aanbod voor een exclusieve proeverij met speciale soorten die wel 30 jaar hebben gerijpt. Helaas past dit voor vandaag niet op het program, maar we komen terug.
Whisky rijpt in vaten, daarvoor worden diverse vaten gebruikt. Enerzijds Amerikaans eiken Bourbon en anderzijds Europese vaten die gebruikt zijn voor Sherry of Port. Tegenwoordig zie je dat vaten gebruikt worden van diverse andere dranksoorten om de geur en smaak af te geven. Het maken van deze vaten gebeurd bij Speyside Cooperage. Mocht je in de buurt van Dufftown zijn dan mag je deze stop absoluut niet missen. Hier wordt nog echt het ambacht uitgevoerd van het maken en repareren van de vaten.
We krijgen een speciale tour van Ronny, een bevlogen Schot die vroeger zelf hier gewerkt heeft. Hij neemt ons mee door het hele proces hoe een vat gemaakt wordt. Het is hard werken voor de mannen in de werkplaats. Ronny vertelt dat ze betaald worden per goedgekeurd vat. Snelheid is zeker geboden, maar accuratesse ook. Gemiddeld doen ze er 25 tot 30 per dag. Leuk weetje: het record staat op een goede drie minuten! Alle respect voor deze kerels, real Craftmanship! Na de tour sluiten we af met een kop koffie en een dram om onze tour rustig te vervolgen naar de volgende stop... Glenfiddich.
We sluiten de tour af met een rondleiding en proeverij bij Glenfiddich Destillery. Het grappige is dat we in 2015 ooit een virtuele proeverij meegemaakt hebben door Whisky ambassadeur Tony van Rooijen in Amersfoort. Het is te gek om nu zelf live te staan op het terrein waar de virtualiteit van toen realiteit geworden is. Een prachtig groot terrein met diverse opslaghuizen en ruimtes met elk hun eigen functie. We beginnen de tour zoals de andere tours ook begonnen met de ingrediënten, de waterbron en molen. Het is indrukwekkend om de grote mash tuns te zien. Hier zie je de schaalgrootte van een huis als Glenfiddich. Ook in de destillery zelf blinkt het koper je tegemoet, ondanks dat we dit tijdens de tour bij andere destilleries ook gezien hebben blijft het indrukwekkend. We vervolgen ons nu naar het warehouse. Dit is de plek waar het gebeurd... de sleutel wordt in het slot gestoken en de deuren gaan open.
Als kaasliefhebber komen er herinneringen boven van grotten, kelders en pakhuizen. Ik sluit mijn ogen en neem de omgevingsgeuren op via mijn neus. Wat een heerlijke geuren, je ruikt hout, bepaalde luchtvochtigheid en ook de complexe geuren van de drank. Hoewel we ze niet zien zweven hier diverse micro organismen en enzymen rond die ervoor zorgen dat de natuur zijn werk doet in het rijpingsproces. Hier zou ik wel heel lang kunnen blijven, maar helaas we moeten door van de tourguide. Het is al einde middag en je merkt dat het haar laatste tour is, ze wil door naar de proeverij. Natuurlijk een beetje jammer, maar goed we snappen het wel... wij lusten ook wel weer een dram. ;-) In de proefkamer proeven we de drie welbekende soorten uit het assortiment; Glenfiddich 12, 15 en 18 jaar en sluiten we de tour af.
Ook voor ons is het tijd om rustig naar ons hotel te rijden, richting Grantown-on-Spey. Daar verblijven we in hotel Garth, gelegen aan de main road van het stadje. Een leuk, gezellig en knus hotelletje met een goede kamer, goed bed, warme douche, prima restaurant en een gezellige bar. Na een diner en nog een afzakker in de bar/lounge is het tijd om te gaan slapen.... (klik hier voor vervolg Whisky tour deel 2)