De afgelopen weken is er weinig plek meer op de kalender vrij. Vrijwel elk weekend kun je ergens in Nederland een Food Festival bezoeken. En voorlopig gaat dit de gehele zomer nog door. Vorige week gaf Amsterdam de aftrap met de Rollende Keukens en in het pinksterweekend zette het Food Festival TREK zijn Food Trucks neer in het Utrechtse Griftpark. Maar wat maakt deze festivals nou zo geliefd?
Foodie-on-toer verdiepte zich in het fenomeen Food Festival. Kijkend naar festival TREK stonden er enorme lange wachtrijen om überhaupt het park in te kunnen, vermoedelijk drie kwartier wachten bij de ingang en een vergelijkbaar aantal minuten voor de muntjes kassa. Nu vind ik de gemiddelde Nederlander niet de persoon om braaf in een rij te gaan staan, iets dat ik in andere landen als heel normaal ervaren heb. Zo was ik niet zo lang geleden in New York en daar is het de normaalste zaak van de wereld dat je in een lange wachtrij staan voor je Top Hamburger bij Shack Shake of je Pancake bij Clinton's Bakery. Maar dat de Nederlander ook zo braaf in de rij staat om naar een foodfestival te gaan, vind ik een interessant fenomeen en doet bij mij de vraag opkomen: Wat maakt dat deze food festivals zo'n aantrekkingskracht hebben?
Een van de verklaringen zou kunnen zijn de diversiteit aan verschillende food trucks, de een nog mooier dan de ander. Daarnaast de verscheidenheid in het aanbod van kleinere gerechtjes en drankjes. Of zou het de andere manier van eten zijn? Het delen van eten, sharing food is helemaal hot en zie je met meerdere initiatieven op verschillende plekken terug komen. Of vinden we met elkaar de manier van eten vanuit een Food Truck bijzonder? Iets dat in het buitenland al als heel normaal ervaren wordt. Neem een stad als New York daar zie je op elke hoek van de straat Foodtrucks staan. Met een aanbod van ijs tot hamburgers, van smoothies tot wafels. Via social media maken ze bekend waar ze staan en wanneer. Er is zelfs een Foodtruck-app waarmee je alle favoriete Foodtrucks kunt volgen. Gezien de populariteit van deze Foodtrucks kan ik mij zeer goed voorstellen dat dit in Nederland ook gaat komen. Briljant voor op industrieterreinen of op de Zuid As in Amsterdam bijvoorbeeld.
Zou dit dan de reden zijn waarom deze festivals zo in trek zijn? Feit is wel dat dit soort festivals als Trek, maar ook de Rollende Keukens bijdragen aan de acceptatie van deze nieuwe manier van eten. Een combinatie van meet and greet met vrienden, familie of collega-foodies. Het sociale aspect en sharing food is hierin een belangrijke drijver. De afwisseling van eten & drinken met muziek en entertainment in een ongedwongen sfeer, gecombineerd met diverse kleine hapjes van verschillende aanbieders maken een Food Truck Festival geslaagd en vermoed ook zo populair. Wat is er nu lekkerder dan in de open lucht, in een park met je vrienden te genieten van kleine lekkere hapjes?
Ik ben erg benieuwd hoe mijn collega-foodies denken over Foodtruck Festivals, deel je mening via twitter @foodieontoer Wil je ook zelf een food festival ervaren en heb je deze twee events gemist? Klik dan op deze link voor een overzicht van Food Events.