International Whisky Festival 2015

Afgelopen drie dagen rook Den Haag naar Whisky. Het zestiende internationale Whisky Festival werd gehouden in de grote kerk in Den Haag. Er worden steeds meer whisky evenementen georganiseerd in Nederland de laatste jaren, maar het evenement in de grote Kerk mag zich tot een van de bekendere evenementen rekenen. De interesse in Whisky is nog steeds groeiende, Foodie-on-Toer nam een kijkje in de wereld van Whisky.

 

Het internationale Whisky Festival in Den Haag trekt jaarlijks meer dan 6000 bezoekers. De belangstelling groeit jaar op jaar. Het aantal distilleerderijen blijft toenemen, niet alleen in de traditionele landen als Schotland, maar ook in Ierland, Engeland en andere landen in Europa. Zelfs in de USA is het aantal startups niet meer te volgen. Kortom Whisky is hot en de belangstelling blijft groeien. Op het festival kunnen we kennismaken met een zeer divers aanbod aan Whisky, van blends tot single malts en zijn er diverse masterclasses te volgen.

Gedurende deze drie dagen zijn er diverse sessies waarvoor je kaarten kunt kopen. Ik was uitgenodigd voor de VIP middagsessie. Samen met twee andere Whisky fans trok Foodieontoer naar Den Haag voor een kennismaking met de wereld van Whisky. Niet alleen de drank zelf, maar juist ook de foodpairings maakte het erg interessant. Bij binnenkomst kregen we een glas, wat een collectes item wordt vanwege het jaartal. Met het glas om je nek loop je door de Grote Kerk om bij diverse bedrijven Whisky te proeven. Uiteraard begeleid door een mooi verhaal over ontstaansgeschiedenis, smaken, etc. Voor enkele zeer bijzondere varianten moest je met speciale 'Drams' extra betalen.

Een prachtige locatie voor een bijzonder evenement. Eigenlijk was het een grote proeverij, waarbij je op een mooie manier kennis kon maken met een divers en groot aanbod in Whisky. Na deze dag heb ik zo mijn voorkeuren met enkele toppers die ik geproefd heb, waaronder de Dalwhinnie Winter Gold, Talisker Port Ruighe, Highland park Dark, Talisker 57 graden North en de Macallan Ruby. Naast whisky trof ik ook nog twee andere geweldig lekkere dranken aan die mijn papillen deed dansen; Zacapa Rum XO en de Bols Corenwijn 6, dubbel gelagerd, in combinatie met de Shropshire Blue kaas. Genieten...

Voor 2016 heb ik het weekend van 12 tot en met 14 november alweer gereserveerd in mijn agenda. Ook belangstelling of al kaarten kopen? www.wiskyfestival.nl

Foto impressie van editie 2015: