Trendtour Berlijn

Berlin

Vorig jaar om deze tijd stonden we met ruim 100 foodies op Schiphol airport voor de Food-inside-Tour naar Italië. Nu bijna een jaar later gaan we opnieuw op trendtour, deze keer naar de stad Berlijn. Zeer vroeg in de ochtend verzamelen we ons op station Amersfoort voor een verzorgd ontbijt. Het is een gezellig weerzien met m'n nieuwe familie voor dit weekend. De een wat meer uitgeslapen dan de ander, maar een goede kop koffie en een lekkere verse croissant maken het weerzien direct weer ouderwets gezellig.  

 

De stemming zit er goed in en we nemen plaats in onze stoel in de internationale trein voor een reis. Onderweg zullen we nog enkele keren stoppen om ongeveer zes uur later te arriveren op Berlin Hbf. De reis verloopt voorspoedig en we zoeven lekker door het landschap. De NS zal wel weten dat we met ruim 100 foodies onderweg zijn, want de restauratiewagon maakt overuren. Hier is het erg gezellig, wat de reis voorbij doet vliegen. 

Na een voorspoedige reis kan onze trendtour beginnen en stappen we uit in Duitsland op Berlin Hbf. Het thema van deze tour is het bezoeken van inspirerende concepten en food spots waar de jonge generatie creatieve chefs lokale Duitse gerechten serveren in pure eenvoud. Een mooi programma dat is uitgedacht door Foodservice NW. Heb er veel zin in, dus Los Geht's!!

 

We stappen op de fiets en fietsen richting Berlin Mitte, de Weinbergsweg. Deze prachtige straat die omhoog loopt kenmerkt zich door de vele kleine cafés en shops waar voornamelijk healthy en organic food wordt aangeboden. Het is absoluut niet zo dat je hier alleen alternatieve oude hippies aantreft, integendeel, overal zie je jonge, gezondheidsbewuste mensen zitten die in de hele relaxte sfeer elkaar ontmoeten en hun producten kopen. Wil je lekker ontbijten in deze straat dan kun je bij Café Fleury terecht, een bezoeken aan Daluma is ook aan te raden. Wij besluiten om bij Superfoods & Organic Liquids te stoppen. Een kleine zaak die gerund wordt door jonge entrepreneurs waar men groene smoothies, detox shots, superfoods salades en vegan snacks verkopen. Een divers aanbod waardoor de keuze lastig wordt. Hier genieten we allemaal van een lekkere salade en een drankje. Het geheel is vormt een mooi kleurrijk plaatje op tafel. Het smaakt voortreffelijk, vult enorm en geeft je toch een goed gevoel dat je gezond bezig bent. De tourleiding kennende komt er vast nog wel meer eten, dus deze gezonde voeding hebben we maar weer binnen! ;-) 

Na deze pitstop vervolgen we de fietstocht door Berlijn weer richting de Barn Coffee Roasters. Dit is een van de toonaangevende bedrijven in Duitsland. De filosofie is om de beste koffiebonen te zoeken en de boeren een eerlijke prijs en bestaan te kunnen bieden. Achterin de zaak heeft men de branderij staan waar de heerlijke geuren van gebrande koffie je tegemoet komt. In de zaak staan bereiden de barista's met diverse zetmethodes de heerlijkste koffie. Prachtig om te zien hoe gepassioneerd en geconcentreerd ze te werk gaan. De espresso die ik probeer is gemaakt van een single blend uit Colombia, heerlijk fris en een licht zuurtje... heerlijk na zo'n superfoods salade.

We vervolgen onze journey door Berlijn en fietsen richting Zeit fuer Brot. Deze biologische bakkerij vlakbij de Alexplatz combineert het artisanale bereidingsproces met de wensen van de moderne tijd. Ze zijn hier heel transparant over. Middenin de zaak heb je de mogelijkheid een kijkje in de bakkerij te nemen via een grote glazen wand. De producten die ze verkopen zijn vol van smaak en welvullend. Genietend in de zon proberen we een kleine selectie, waarna we de tocht voortzetten richting de wijk Kreuzberg en Neukoelln.

Deze wijk kenmerkt zich door de multi culturele inslag. Diverse nationaliteiten leven hier gemoedelijk samen. De concepten hier zijn doordenkt van diverse culturen en een tikkeltje rebels. Bij de Prinzenstrasse stoppen we voor een bezoek aan een verdekt opgestelde tuin, waar diverse biologische kruiden en planten groeien. Middenin de tuin is het een grote meet and great van locals die elkaar hier treffen. Aan de zijkanten kan men wat versnaperingen kopen. Er heerst een zeer gemoedelijke sfeer en door de begroeiing zit je rustig zonder last te hebben van het straatbeeld. Dit deed mij een beetje denken aan het Amsterdamse Vondelpark of Central Park in New York City. De Prinzesinnen Garten, absoluut leuk om te bekijken.

 

Hier vandaan steken we de straat over naar Pacifico Buns & Burgers. Hier vind je een mix van Koreaans, Mexicaans, vietnamees en Amerikaans eten. Ze combineren de klassieke duitse keuken met de flavors en specialiteiten van andere culturen. Een mooi voorbeeld van de toekomst van fast food. Wat ik erg leuk vond om te zien is dat er frites gemaakt waren van twee soorten aardappel. Gewone aardappel en zoete aardappel. Hierdoor presenteer je gele en oranje frites. Natuurlijk en toch verrassend. We trappen verder richting het hotel en zien op eens een zeer lange wachtrij staan op de stoep. Nieuwsgierig stappen we af en bekijken het concept Mustafa's Gemuese Kebab. Dit is een gezonde en organic kebab waar men graag een 30-45 minuten voor staat te wachten. Helaas hebben wij hiervoor geen tijd en stappen weer op de fiets en rijden naar het Ellington hotel om ons op te frissen voor een inspirerende avond bij White Trash Fast Food. Een bijzondere locatie en een bijzonder concept dat je een keer gezien moet hebben. Hier komt ook de groep weer samen en kunnen we het netwerken voortzetten.

 

Na een goede nachtrust in het prachtige Ellington Hotel ontbijten we met elkaar en is er een optioneel programma. Je kon kiezen tussen een culturele tocht langs de diverse highlights van Berlijn en een vervolg van de verdiepingstour langs diverse concepten. Aangezien ik al meerdere keren in Berlijn geweest ben, kies ik voor de verdieping 2.0. Het prachtige warenhuis Kaufhaus des Westens ligt op een steenworp van ons hotel. Hoewel dit een absoluut must see is voor  iedere food liefhebber was ik blij dat we deze overgeslagen hebben. We fietsen richting Das Stue, een boetiek vlakbij de Berliner Zoo. Dit hotel bevindt zich in de oude Deense ambassade en zit vol met architectuur, design en wordt omgeven door luxe. Dat is overigens ook wel te zien aan de prachtige dikke auto's die voor de deur staan. Deze mag je trouwens meenemen als je een bepaalde suite boekt. ;-)

We rijden weer terug naar Berlin Mitte en bezoeken de biosupermarkt Denns. Een mooi concept waar je voor een hele betaalbare prijs biologische levensmiddelen kunt krijgen. Ook de presentatie en de breedte van het assortiment vond ik erg opvallend. Na een stukje fietsen stoppen we bij Monsieur Vuong, een concept waar Vietnamese specialiteiten te verkrijgen zijn gemaakt van verse ingrediënten en op basis van traditionele oude recepten. Hier krijgen we van het zeer vriendelijke personeel een kleine selectie te proeven van de snacks. Heerlijk vers en hoog op smaak.... Super!  

Je merkt toch dat het intensieve programma van de reis, de fietstoer van gisteren en voor sommigen het nachtgelijke programma z'n tol eisen. Daarom stopt onze tour leader Bram bij het Hofbrau Haus Muenchen. Dit traditionele brauhaus doet mij denken aan het Oktoberfest. Hier komt de groep van Frank erbij en we het er even van voor een kleine pauze. Na deze kleine break vervolgen we de tour naar de Markhallen Neun op de Eisenbahnstrasse. Dit is wat een markthal moet zijn in mijn beleving. Een mooi oud gebouw waarin een zeer divers aanbod van eten en drinken aangeboden wordt. Kleine kraampjes alsof je op de markt bent en niet de grote units zoals wij die in onze markthallen kennen. Nee echt traditioneel waar je producten kunt kopen voor thuis en ook tussendoor lekkere kleine gerechtjes kan eten. De pulled pork is absoluut een aanrader, maar ook een proeverij bij een kaasboer waar de bekroonde boerenkaas te proeven was is leuk om te doen. Ik besluit een lekker bord verse pasta bij Mani te bestellen. Onwijs simpel maar vol op smaak, echt te gek. Benieuwd hoe hij dit doet? Check hier het filmpje Foodie-on-Youtube

De tijd vliegt voorbij en het is tijd om te vertrekken richting het station. Hier wacht onze trein en komt er een einde aan twee intensieve, maar zeer leuke en vooral gezellige dagen. Een top tijd in Berlijn met leuk gezelschap en een mooi programma. Iedereen onwijs bedankt voor de gezelligheid!!

 

Fotoimpressie: