Travel Food Blog Italië; Modena-Bologna

De meeste mensen zal dit herkenbaar in de oren klinken. Je gaat op vakantie, maar eerst moet je enkele dilemma's bespreken en overwinnen. Wil je een actieve vakantie of juist weer een relax vakantie? Wil je ver weg of juist dichtbij? Ga je met het vliegtuig of met de auto? Wil je zelf koken of uiteten? Veelal dilemma's voor mensen om over na te denken voordat de vakantie geboekt wordt. De meeste vakanties die ik heb gedaan hebben over het algemeen altijd een relax component in zich, maar afhankelijk van de bestemming is er ook een cultureel aspect aanwezig. Dit jaar ben ik een aantal keren in Italië geweest en stond het al snel vast waar onze vakantie naar toe zou gaan.... namelijk het land van het pure en eerlijke eten. Volg #foodieontoer de komende weken door Italie met deze Travel Food Blog. Viva Italia!!

 

Al vrij snel toen het besluit was genomen werd de route gemaakt waar we absoluut langs willen gaan. Na enkele weken voorpret was uiteindelijk het moment van vertrek aangebroken. In alle vroegte vertrokken we met de auto uit Nederland met een ruime 1250 kilometer voor de boeg voor onze eerste stop. De reis ging zeer voorspoedig en we zoefden over de autobahn door Duitsland zo Zwitserland in. Na een prachtige rit door de bergen kwamen we in Italië. Een gevoel van "We zijn er bijna" maakte van ons meester. Neemt niet weg dat we nog ruim 300 kilometer te gaan hadden tot onze eerste stop in de regio van Modena, maar toch.. 

Nadat we de drukte van de ring rond Milano achter ons gelaten hadden en de autostrada verlieten kwamen we in de rustige omgeving van Modena. Prachtige heuvelachtige landschappen doemden zich voor ons op. Zowel op links als op rechts mooie vergezichten in het landschap. Via een klein landweggetje die kronkelend door het gebied van de wijngaarden loopt komen we bij onze eerste stop aan, Agriturismo Opera 2, op de Via Medusia in Levizzano di Castelvetro Modena.  Dit familiebedrijf ligt schitterend tussen de wijngebieden en is zeer kleinschalig opgezet. Een mooie combinatie tussen klassieke en moderne materialen is gebruikt bij de bouw van de kamers en het restaurant. Het is een actieve Agriturismo die haar eigen producten verbouwd als wijnen en balsamico. Bij binnenkomst valt meteen de enorme balsamico rijpingskelder op met de talrijke vaten. Een heerlijke geur komt je tegemoet en de balsamico meester is hier dagelijks te vinden om dit waardevolle product te checken. Het resort is kleinschalig en telt acht kamers, allemaal vernoemd naar diverse dranken. Het uitzicht vanuit de suite is prachtig en de lange reis met kilometers lijkt spontaan vergeten. Een heerlijke en verfrissende duik in het zwembad en een voortreffelijk diner op het terras maken dat we heerlijk slapen.

     

Na een zeer goede nachtrust is het heerlijk wakker worden in Italiaanse sferen. De temperatuur is al lekker, rond de 25 graden, de eerste zonnestralen die komen er door. We gaan af op de geur van vers gebrande koffie. Heerlijke versgebakken lekkernijen uit La Cucina lachen ons tegemoet op de ontbijttafel. Dit is echt rijkelijk genieten en ik moet mijzelf even knijpen of het allemaal echt is. We bespreken de routing van vandaag, gezien de locatie hebben we ons plan namelijk wat omgegooid. We besluiten om naar Bologna te rijden, wat ongeveer een veertig minuten is. Deze keer kiezen we ervoor niet de Autostrada te nemen, maar de mooie binnendoor weg, wat absoluut een aanrader is.

 

Na een mooie tocht bereiken we Bologna. De zevende grootste stad van Italië, dat tevens de hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna is. Deze stad is bekend door zijn grote historische centrum dat zeer goed bewaard gebleven is. Wat mij opviel is dat er ook zeer vele opgeknapt wordt en hersteld in oude glorie. Hoewel Bologna goed bereikbaar is met het spoor kun je er ook voor kiezen om met de auto de stad te bezoeken. Het meest handige is als je met de auto gaat om de auto in het centrum te parkeren nabij de Piazza VIII Agosto. Vanuit hier kun je alles zeer goed te voet doen en is nog redelijk betaalbaar. Wat meteen opvalt is de rijke historie die de stad uitstraalt. Prachtige decoraties aan de wanden, veel passages aan beide kanten van de straat met prachtige arcaden wat meteen erg stijlvol aandoet.  Al vrij snel komen we uit bij het bekende Piazza Maggiore, het centrale plein van de stand met de bekende Sint Petronius Basiliek.

Vanuit dit centrale plein is eigenlijk alles zeer goed bereikbaar. We lopen verder en al snel komen we bij bij de Quadrilatero. Een perfecte #foodspot voor iedere food liefhebber. Hier blend de oudheid mooi samen met de moderne tijd in gastronomisch shoppen. In dit culinaire vierkant in de stad worden traditionele culinaire producten uit Bologna aangeboden. Deze typische producten uit de streek als Tortellini, Tagliatelle, Mortadella maar ook pasta, kaas, hammen, groente en vis worden hier met veel liefde gepresenteerd. Wat mijn food hart altijd sneller doet slaan is om te zien dat veel locals hier ook heen gaan om inkopen te doen. 

                                                   

Dit buurtje kenmerkt zich door de vele kleine zijstraatjes waar je uren kunt rond lopen genietend van allerlei lekkernijen. Kleine terrasjes maken het geheel compleet om mensen te kijken. In een van deze straatjes vind ik een delicatessenwinkel Gilberto. Deze winkel bestaat al sinds 1905 en de eigenaresse is alleraardigst en laat ons veel producten proeven. Ze verkopen specialiteiten uit de regio en beneden is er zelfs nog een prachtige wijnkelder met mooie en exclusieve wijnen. Ik zou hier uren kunnen blijven, maar helaas kan dit niet...

Verderop in de stad komen we een groep van diverse Lamborghini en Ferrari's tegen. Allemaal verschillende felle kleuren en goed onderhouden, een prachtig schouwspel. Na een stevige wandeling en alle highlights te hebben gezien is het inmiddels lunchtijd geworden en gaan we lunchen tussen de locals op de Piazza Minghetti bij een klein restaurantje met een mooi terras vol in de zon. Het is hier heerlijk vertoeven waarbij je snel de tijd vergeet. Dat is pas echt genieten, het per slot van rekening ook vakantie. We besluiten na de lunch nog wat shopping te doen in de Via Farini en daarna terug te gaan naar Modena, waar we het historische centrum bezoeken. Naast dat deze plaats bekend staat om de Balsamico, kun je hier ook het hart van de Italiaanse autowereld vinden, zoals Ferrari, Maserati en Lamborghini. Wat absoluut een aanrader is om het museum van Ferrari te bezoeken en naar Maranello te rijden. Wij besluiten na een enerverende dag om vervolgens terug te gaan naar onze accommodatie. Wat zijn Bologna en Modena allebei prachtige steden met een rijke historie en waar je als food liefhebber echt kunt genieten. Absoluut een aanrader om te bezoeken!!