Food Tour Italy - Chianti Route

Arrivé Castellina in Chianti. Na een goede start in de regio van Modena in de prachtig gelegen Agriturismo Opera2 vervolgen we onze tour door Italië in de richting van Toscane. Hoewel het landschap in de regio Modena wel doet denken aan het Toscaanse landschap is het echte landschap in Toscane erg mooi. We rijden door een geweldig mooie omgeving met telkens een ander vergezicht. Absoluut een plaatje.

 

Na een prachtige route door het Toscaanse landschap komen we aan bij onze locatie, middenin het Chianti gebied. Locanda Le Piazze ligt enigszins verscholen dus na enig zoekwerk vonden we deze geweldig gelegen boutique hotel. Via een onverharde weg kom je aanrijden en komt de oase van rust je tegemoet. Wat een geweldig complex! We worden zeer warm en hartelijk ontvangen in de gezellige en sfeervol ingerichte woonkamer. Precies wat je verwacht bij een boutique hotel, het warme en huiselijke sfeertje.

Nadat we de spullen op onze kamer hebben gelegd krijgen we een tour door de locatie en belanden we in de wijnkelder van het huis. Hier hebben we de keuze uit diverse wijnen van het huis en de nabije omgeving. Een nare start. Die avond hebben we gelukkig gereserveerd in het restaurant van de Locanda, want die wijntjes komen stiekem toch wel binnen. Een kleinschalig restaurant dat ook veel locals aan trekt, waar de gerechten formidabel zijn en je absoluut tongstrelend eten geserveerd krijgt. Het personeel is uiterst galant en keurig, hospitality staat hoog in het vaandel. Zelfs aan de handtas van mijn vrouw is gedacht, deze krijgt een aparte proef om op te staan. Want ja zo laat ik mij vertellen, die behoren niet op de grond. Het diner wordt geserveerd en de bijbehorende wijnen zijn een goede match met de gerechten. Later zo blijkt verwacht het restaurant spoedig zijn eerder Michelin ster te krijgen. Dit verbaast ons niets, als ik ze mocht uitreiken dan hadden ze hem al verdient. 

 

                                                     

 

Eerste dag trekken we erop uit richting Siena. In dit pittoreske stadje, wat je absoluut gezien moet hebben, zou ik absoluut aanrader om vroeg te zijn voordat de bussen met toeristen komen. Dan is het echt dringen in de kleine straatjes van dit plaatjes. De diverse highlights kun je makkelijk bekijken in een half dagje. Op de terugweg komen we langs Castello di Fonterutoli. Dit verbouwde landhuis staat goed aangeschreven en kregen we als tip mee van de eigenaar van onze Agritursmo. Op dit landgoed verbouwen ze hun eigen wijnen. Naast dat je lekker kunt lunchen is een wijntour door de gaarden en de productie ook absoluut een aanrader. Tot besluit kun je een tasting doen van dit heerlijke lokale drankje. Dit is absoluut een aanrader voor de wijnliefhebbers en foodies. 

We rijden terug naar onze agriturismo, waar we een heerlijke duik nemen in het zwembad en vervolgens lekker in slaap vallen. Tegen zevenen besluiten we toch maar een douche te nemen en ons op te frissen om langs de route di Chianti te gaan eten bij La Locanda di Pietracupa In San Donato in Poggio. Buiten op het terras genietend van de lekkernijen die de vrouwelijke chef uit de keuken tovert. In de achtergrond gaat de zon onder achter de Toscaanse heuvels… wat een topavond.  

Na een heerlijke nachtrust en een goed verzorgd ontbijt gaan we vandaag naar San Gimignano, een kleine burchtstad. Kleine kelders met diverse delicatessenwinkels. Overal kun je proeven en wordt je hartelijk ontvangen, zeker als je aangeeft op foodtour te zijn. Van diverse locale kaasjes, gerijpt in de burchtkelders tot de meest lekkere hammen. Overal olijven, olie en wijnen… hier kan je je als foodie absoluut vermaken. 

 

                                                       

 

We vervolgen onze zoektocht naar Food met een tour over de S222, ook wel bekend als de Chianti route. In Greve in Chianti stuiten we op een wijnhuis met ruim 120 open wijnen die je kunt proeven. Dit wijnhuis, Enoteca Falorni, ligt een beetje verscholen in de kelders, maar eenmaal binnen komt er een enorm breed assortiment van wijn op je af. Voornamelijk uit de Chianti streek, maar zeker uit Toscane. Het concept is briljant, je koopt een Winecard waarmee je zoveel wijn als je wilt kunt proeven. Het werkt heel eenvoudig, je doet je winecard in de machine, selecteert een wijn en kiest vervolgens of je een proefje wilt, een half glas of een vol glas. Een briljant principe waarbij je zelf kunt bepalen welke wijnen je het lekkerste vindt, waarna je ze per fles kunt kopen. Wat heel goed gedaan is vond ik dat je ook kon genieten van een lekker plateau met prosciutto, Pecorino en olijven. Heerlijk genieten dus en voor alle wijnliefhebbers absoluut een aanrader. Bekijk de video van deze Enoteca Greve in Chianti. Een dergelijk concept heb ik in Nederland helaas nog niet gezien. We besluiten deze dag met een middagzonnetje aan het zwembad, want ja het is per slot van rekening ook een beetje vakantie. Nog even wat dingen uitzoeken voor de dag van morgen… Morgen staat Florence op het programma. 

 

Aangezien het internet hier niet zo is zoals wij in Nederland gewend zijn, heb ik mijn blog nog niet kunnen uploaden. Een mooie kans om de ervaringen van Florence ook maar mee te nemen. Florence is de tweede grootste modestad van Italië, na Milaan. Dit zie je ook zeker terug in het straatbeeld. Grote dure modehuizen hebben hier hun winkels. Je ziet de Italianen zelf erg chique gekleed hier shoppen. Een mooi gezicht wat ons terug deed denken aan Milaan waar we een zelfde ervaring hadden.

Voor de rest is de stad enorm drukbezocht met bussen vol toeristen. Gelukkig waren wij er vroeg (wat ook echt een aanrader is), maar zelf dan soms al te veel mensen, waardoor je niet overal even rustig kunt genieten. Rondom de Duomo is het erg druk, veel straathandelaren proberen vrienden met je te worden, maar als je even verder loopt dan kom je in de straatjes iets afgelegen de mooiste dingen tegen. Niet alleen op modegebied, maar ook op food. Van kleine delicatessenwinkels tot de grote markthal, Mercato Centrale die je absoluut op je lijst moet zetten als foodie. Een hal vol met beleving. Onderin worden de producten verhandeld door de lokale ondernemers en op de eerste etage is het een krioelende menigte van mensen die graag wat willen eten en drinken. De opzet is erg goed, je kunt gaan zitten en wordt bediend met drankjes en hapjes, maar je kunt ook zelf iets halen. Wij besluiten om ons te trakteren op een pizza. Gek genoeg maar deze hebben we tot op heden nog niet gegeten in Italië. De pizza wordt door een traditionele bakker met veel passie klaar gemaakt, zie bijgaande video en smaakt voortreffelijk, eigenlijk zoals Italiaans eten is; eenvoudig maar vol smaken. 

We besluiten om ons boekje nog maar eens in te kijken. Ja want ook wij ontkomen er niet aan, we gebruiken voor de steden trips vaak de boeken van 100%, die brengen je op plekken waar ook locals komen. Absoluut een aanrader.  Nadat we alle toeristische highlights hebben gezien, zeg maar de must see van Florence besluiten we terug te lopen naar de parkeergarage waar onze auto staat. Op de route ligt het Olio & Convinium. Absoluut gaaf om te bezoeken, dit is het gastronomische atelier van Florence met een wijnzaal en een Oliotheek. Een olie en een wijnproeverij zijn absoluut een aanrader. Een mooi concept, proeven en eventueel kopen. We lopen verder en trakteren ons nog even op een Gelato bij Gelateria La Carraia aan het einde van de Ponte Vittoria. Dit is de oudste en beste ijssalon van Florence. De porties zijn flink en uitsluitend gemaakt van natuurlijke ingrediënten. En voordat we naar de auto gaan moeten we absoluut nog even bij Caffe San Carlo langs, waar je de beste cappuccino in Florence kunt drinken, romig en vol van smaak en zoals het hoort…direct drinkbaar. Heerlijk! We kijken terug op een enerverende dag in de drukte, maar Florence is absoluut een gave stad om gezien te hebben!