Laatste route; via de kust naar Noord Toscane

We rijden vanuit Pienza via de heuvels richting de Toscaanse kust om zo uiteindelijk onze lust te maken richting Nederland. Maar voordat het zover is hebben we nog een ruime week te gaan. Naarmate we de kust naderen verandert het landschap van een enorm bergachtig landschap naar een veel vlakker landschap. Het lijkt ook of het nabij de kuststreek groener is. 

 

De “oversteek” is behapbaar en na ruim een anderhalf uur zijn we in San Vincenzo beland, een echte badplaats. We passeren diverse grote jachten op weg naar een parkeerplek. Dit wekt de indruk bij ons dat we in een mondaine badplaats aangekomen. Je weet wel zo'n badplaats vol met mooie winkels en luxe beach clubs, maar helaas niets is minder waar. Alles is dicht en wat er open was daar stond de tv aan en zat iedereen de match Italië-Zweden te kijken. Aangezien mijn haar inmiddels van de zon lekker blond geworden is, zit iedereen mij aan te kijken… kreeg zelfs de vraag of ik uit Zweden kwam, fantastisch. Maar goed wel met als resultaat dat er niets te lunchen was. Uiteindelijk vinden we bij Il Timone een plekje in de zon uitkijkend op de haven waar we wat kunnen snacken.

Na deze grote teleurstelling rijden we maar verder langs de kustlijn omhoog opzoek naar een betere zitplek op het strand. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden vinden we bij La Tana del Pirata een hippe Beach club. Blijkt deze ook nog eens vol te zitten met alleen maar locals. We besluiten even wat zonnestraaltjes mee te pakken met een lekker Italiaans wijntje en wat bites, waarna we onze weg richting onze accommodatie, Locanda dell’Aioncino, in Bibbona begeven.

Deze Locanda ligt middenin het wijngebied van de Bolgheri streek. Met een prachtige tuin en uitzocht op de wijnvelden checken we in. Het is een kleinschalig verblijf met slechts vier kamers, maar alle kamers uiterst keurig verzorgd. Die avond besluiten we bij de locanda te blijven en te genieten wat de keuken ons voorschotelt. Het leuke is dat ondanks dat men hier slecht Engels spreekt, we toch samen elkaar begrijpen en de grootste lol hebben met de bediening. Hier proeven we ook Sof, een heerlijke Rose van het eigen wijnhuis.

De volgende ochtend worden we wakker met de zonnestralen door de ramen. Het uitzicht op de wijnvelden is prachtig en een traditioneel Italiaans ontbijt wordt ons geserveerd met veel zoetigheden, kleine broodjes, hammen en lekkere kaasjes. Samen met mijn espresso ben ik het heertje, dit bevalt mij uitstekend! Helaas was onze tussenstop hier maar van korte duur en we rijden noordelijker richting Livorno en Pisa. Ter hoogte van Viareggio worden we de bergen in gestuurd naar een hoogte van ongeveer 250 meter. Via een lange kronkelweg met scherpe bochten komen we aan bij onze laatste stop, de Bed & Breakfast La Bodicese.

 

                                                   

 

Bij het hek worden we hartelijk ontvangen door Gabriëlla, (ja je leest het goed, niet dezelfde van een paar dagen eerder). Via een klein en zeer smal weggetje bereiken we haar B&B, echter let wel op; je moet goed op je spiegels kunnen rijden of gewoon een kleine wagen hebben anders heb je wel een uitdaging. Het huis ligt erg mooi op een heuvel uitkijkend over de vallei. Deze kleinschalige BnB heeft 4 kamers en geeft meteen door de inrichting en de hospitality die Gaby uitstraalt een warm thuis komen. Bij binnenkomst rechts heb je een woonkamer met een grote open haard. Links van de woning een grote leef keuken met een lange tafel. In het verlengde hiervan een overdekt terras met wederom een lange tafel voor de heerlijke lange avonden met Italiaanse wijnen en bites. Het gebouw is omringd door een prachtige tuin, met diverse zithoekjes. Achter het huis bevindt zich een heerlijk groot zwembad. We checken in, in enige kamer die nog beschikbaar is, de suite. Gelegen over de gehele lengte van de woning met groot bed en sofa uitkijkend over de vallei en grote badkamer die van alle gemakken voorzien is. 

De volgende ochtend openen we de balkondeuren en kijken we vol in de vallei die door de zonnestralen opgelicht wordt. Wel heel gaaf gezicht, want je ziet de dauw opstijgen en voelt de zonnestralen op je huid dansen. Dit belooft een mooie dag te worden. Beneden aangekomen kunnen we samen met onze andere internationale huisgenoten ontbijten in de tuin, wat een leuk begin van de dag is. Tenzij je liever rustig wilt wakker worden, maar dan moet je dit soort BnB locaties niet boeken. Na een lekker ontbijt vertrekken we naar Lucca en Pistoia.

Twee leuke steden die je absoluut gezien moet hebben als je Toscane aan doet. Lucca, een ommuurde stad, met daar binnenin diverse leuke kleine straatjes waar je naast winkeltjes ook diverse restaurantjes kunt vinden. Je kunt tevens een tocht langs de stadsmuur maken als je dat wilt. Uiteraard is de Duomo een opvallend bouwwerk wat je niet kunt missen, zoals we dat van veel Italiaanse steden gewend zijn. Het eten & drinken in Lucca is erg leuk en speelt zich vooral rondom het grote San Giusto plein en de omliggende straatjes. De innovatieve foodconcepten heb ik hier niet aangetroffen, maar wil je Toscane ontdekken dan mag Lucca niet op je lijst ontbreken. 

Net zoals Pistoia overigens, als je de autostrade iets verder door rijdt voorbij Lucca. Dit stadje heeft een middeleeuws centrum. Ook hier kenmerkt de stad zich door kleine straatjes met diverse winkeltjes en eettentjes. Wij besluiten hier een wijntje en wat kleine bites te nemen, genietend van de zon. Eventjes people kijken. Die avond besluiten we op aanraden van Gabriëlla te eten bij een klein restaurantje onderaan de heuvel, Ristorante Rina di Gabriele Barsotti. Wat een geweldige beleving was dit zeg, midden tussen de Italianen. Het interieur dat wij in Nederland al lang afgeschreven hebben, maar het eten zo puur en zo heerlijk. Vanaf mijn stoel heb ik zo zicht op de keuken en zie dat naast moeders en kinderen ook opa en oma nog actief mee helpen. We eten voortreffelijk en voor niet toeristenprijzen, ook de wijn is prima betaalbaar. Denk dat ik mijn auto hier morgen even voor de deur zet… ;-)

 

                                                          

 

Hoewel wij het tot op heden zeer getroffen hebben met het weer is de voorspelling voor de volgende dag erg goed. We besluiten die ochtend vroeg op pad te gaan zodat we die middag lekker kunnen zonnen bij de pool achter ons landhuis.  Vanuit deze locatie zijn naast de plaatsen Lucca en Pistoa ook Pisa goed bereikbaar. Hoewel de stad Pisa op zichzelf veel minder allure heeft dan Lucca is het toch wel een must see. Als je aan komt rijden dan ben je eigenlijk opzoek naar dat ene beeld die iedereen weleens gezien heeft in het echt, op een plaatje of in een film. Je ziet een grote stadsmuur, als je door de boog loopt dan popt ie op…De Toren van Pisa. De toren staat samen met de Baptistero, Campo de Miracoli en de Duomo op een mooi groen tapijt van gras, goed voor een foto moment. Dus ja wat doe je dan, net als iedereen maak je die ongelooflijk foute foto voor de toren… Denk dat iedereen er wel beeld bij heeft. Wat overigens nog grappiger gezicht is zijn alle toeristen die in gekke poses voor de Toren staan. Dit is echt hilarisch om te zien.

Dit zijn ook overigens de grootste highlights van Pisa moet ik toegeven, maar de Borgo Stretto mag je als foodie ook niet overslaan. Je komt hier eerst een traditionele en tevens bekendste patisserie. Een mooie zaak vol met koekjes en gebakjes, vooral chocolade gebakjes zijn erg lekker. Uiteraard kunnen we hier niet voorbijgaan zonder even een kleine selectie te proeven.

Dit straatje oogt gemoedelijk en hier vindt je leuke kleine boetiek winkeltjes, iets wat ik in andere grotere steden niet tegen gekomen ben. Verderop zit de Yogurteria. Een leuk concept waar alles op basis van yoghurt gemaakt wordt, hoe kan het ook anders gezien de naamstelling. Absoluut leuk om eens wat te proberen, weer eens wat anders. We lopen terug richting de auto door de kleine straatjes, erg leuk. Moet eerlijk bekennen dat Pisa qua bezienswaardigheden en oudheid wat tegen valt, maar een bezoek aan de stad is absoluut leuk om te doen, die credits moet ik de stad wel geven. Het is een mooie plaats waar ik het toerisme mee vond vallen in vergelijking met Bologna, Siena of Florence. Dus deze steden mogen absoluut niet ontbreken in de route door Noord Toscane!