Waar is de bock?

Hoewel deze zomerse temperaturen je nog niet direct aan Bockbier doen denken, gingen we op deze zonnige dag toch opzoek naar de Bock samen met horecagroothandel De Kweker. Met speciale bussen vanuit Amsterdam en Hoorn werd een groep van 100 klanten opgehaald en naar een geheime locatie gebracht. De locatie was lang geheim gehouden en er mocht geraden worden met als hoofdprijs een kratje Bockbier.

Na een gezellige tocht met een divers gezelschap horecaondernemers komen we aan in Deil op Landgoed Noordenhoek. Een prachtig landgoed gelegen in een meander van de rivier de Linge. Het oude landhuis Noordenhoek is afgebroken en herbouwd in Neo- Renaissancestijl in 1898. Het huis kijkt uit over het terrein van Palmesteyn en de Linge. Het hele terrein rondom het huis is in vroeger eeuwen op vloedvrije hoogte gebracht en maakt onderdeel uit van de Appeldijk langs de Linge. De oppervlakte van Landgoed Noordenhoek beslaat van oudsher ongeveer 60 ha.

Op Palmesteyn werden in de achttiende eeuw paarden gefokt voor de Pruisische legers. Tot eind jaren 60 werd het grootste deel van de gronden verpacht als hooiland, akkerland en voor de fruitteelt. Tegenwoordig worden er op de Noordenhoek Franse blonde d’Aquitaine vleesstieren gehouden op ecologische wijze; de stieren staan in potstallen op stro, en lopen van het voorjaar tot het najaar in de uiterwaarden

 

                             

 

Aan het begin van het landgoed worden we gedropt en moeten we opzoek naar de Bock. Na een wandeling van ongeveer een uur komen we aan op de binnenplaats naast het prachtig gelegen landgoedhuis. Hier worden we zeer gastvrij ontvangen door het team van Jaap Sloof met koffie, thee en gebak. 

Op een ludieke en ongedwongen wijze krijgen een inspirerend betoog van Felix Wilbrink, culinair geweten van de Telegraaf en van Henk Klijn, bierinspirator over hun visie over Bockbier. Na deze sessie lopen we door de stallen naar de andere kant waar middenin de gaarden diverse tafels opgesteld staan waar diverse aanbieder van Bockbier hun producten presenteren. Een breed en interessant aanbod met een aantal mooie vintage bocken om te proeven. Het geheel wordt afgewisseld met food, prachtige hammen, een kleine selectie speciale boerenkazen van Kweker zelf en Reypenaer.

Op een bevlogen wijze krijgen we hier een mini proeverij tussen diverse bockbieren en de kazen van Reypenaer. De Reypenaer VSOP en de Reypenaer XO Reserve combineren erg goed met de Icebock. Maar ook de chevre gris, een 10 maanden gerijpte geitenkaas van Wijngaard Kaas gaat extreem goed met het bockbier.

Volgens kaasmeester Ron moeten we beginnen om een klein balletje te maken in de mond, waardoor de kaas langs alle papillen is geweest. Als we daarna het Bockbier laten stromen over het balletje kaas dan vervult de mond met een toffee, karamel en fudge achtige smaak. Wow wat een mooie beleving!!

Na vele smaakcombinaties is het heerlijk vertoeven in de gaard met de zon op onze bol. Ondanks dat je met deze temperaturen niet denkt aan bockbier, is het wel erg genieten en komt ook deze dag tot een einde met een veiling van bijzondere vintage bockbieren. Bedankt voor een inspirerende dag in de wereld van het Bockbier... we hebben de Bock gevonden hoor!

#foodieontoer