Foodie on Tour bij Nolet

Als Foodie ben je liefhebber van Food, gaat menig blog ook over eten en bereiden van eten. Maar als we even opzoeken wat de definitie van een Foodie is spreken we over een persoon die een vurig en verfijnde interesse heeft in eten en drinken. Dus ook de beverages horen hierbij. Nu gaat het voor mij niet alleen over eten, maar zeker het component drinken is ook van belang. Veelal is de combinatie toch een huwelijk samen en schrijf ik ook graag over dranken. Onlangs kreeg ik de kans om een kijkje te nemen in de destilleerdij van Nolet samen met enkele ambassadeurs van Reypenaer Kaas.

 

 

Ruim een week geleden kreeg ik een uitnodiging om de destilleerderij van Nolet in Schiedam te bezoeken. Nu schreef ik eerder al eens over een bezoek aan Schiedam voor het Jeneverfestival, maar deze kans kon ik niet aan mijn neus voorbij laten gaan. We stoppen voor de molen van Nolet waar we hartelijk ontvangen worden door mijnheer Nolet zelf. Het is een hele eer, want mijnheer Nolet doet dit zelden, wat een inspirerende ontmoeting!

We zijn klaar voor de tour en lopen de nostalgische oude destilleerderij in. Hier treffen we ook de befaamde Ketel1, waarmee alles begonnen is. Inmiddels is het aantal ketels wat uitgebreider, maar in de combinatie tussen het traditionele en moderne is de traditie absoluut goed bewaard gebleven. De gids vertelt in geuren en kleuren alles over de historie van de Nolet met alle generaties en de uitdagingen die in de tijd zijn genomen.

Na het traditionele gedeelte lopen we verder in een moderner deel, waar alles computer gestuurd plaats vindt en de moderne technieken ervoor zorgen dat de flessen op de juiste plaats in het ultra moderne warehouse uitkomen. Ondanks dat ik het traditionele erg vind aanspreken, is dit deel zeker niet minder interessant. Sterker nog erg indrukwekkend hoe moderne techniek behulpzaam kan zijn in processen.

We besluiten de dag met een proeverij onder begeleiding van een getrainde barkeeper van Nolet en de kaasexpert van Reypenaer, Ron. Ze vertellen in geuren en kleuren over de bijzondere eigenschappen van de Ketel 1 Jenever, de KetelOne wodka, maar ook de combinaties met de diverse kazen van Reypenaer. We krijgen diverse producten blind te proeven om zo het verschil te ontdekken in het aanbod van wodka en jenever. Na de proeverij sluiten we af in de molen met twee prachtige films. Nolet heeft een eigen bioscoop aangelegd in de molen waar ze gasten kunnen ontvangen. Als eerste een prachtige film over 325 jaar Nolet en tot besluit een film over Ketel1. 

Een hele ervaring rijker worden we op het einde nog begroet door mevrouw Nolet en krijgen we een prachtige gift mee voor thuis om nog na te genieten. Nooit geweten dat Jenever zo goed samen ging met kaas.